Видеото – освен реклама, след 3:40 мин. ще даде представа на всички потребители, как изглеждат нещата през различните видове корекционни лещи. Все някога, всеки от нас ще бъде пресбиоп.

Пресбиопия – на прост език това е момента, в който с напредване на възрастта Ви трябват диоптрични очила за четене. В повечето случаи се коригира с малка положителна стойност към вашите очила. Ако не сте носили – слагате за първи път такива. След време се налага увеличаване на диоптъра, което е естествено и е свързано със стареенето. Всъщност лещата в окото на човека се уплътнява и помътнява. Акомодационният мускул отслабва и не може да я свие и по този начин окото да фокусира на близо.

Най-доброто решение на случая е да се отиде на офталмолог (очен лекар) или оптометрист за да Ви изпише очила за четене. Естествено той няма как да знае за какво са Ви очилата освен общо казано “за четене”. Не е лошо обаче Вие да си замерите разстоянието на което четете или работите най-често. На какво разстояние е монитора на компютъра на който работите или чертожната дъска. Случаите са най-различни и индивидуални – трябва Вие да сте наясно за какво най-често Ви трябват очилата. Всъщност да се намери най-доброто решение до голяма степен зависи и от Вас.

В общия случай най-добре е да имате очила за всеки конкретен случай, както не ходите да спотрувате с туристически обувки и други подобни сравнения. Това е скъпо решение и изисква доста сериозна сума, но който има възможност е най-добре да си го позволи. Ще има най-добра острота на зрението за всички разстояния на които му е нужно да гледа за съответната дейност и ще е с най-добър комфорт за очите. Намаляването на разходите естествено ще доведе до лишения от рода на лошо виждане на някое от необходимите разстояния за гледане.

Когато отидете при оптика в магазина за очила е необходимо да сте наясно за какво Ви трябват очилата и да поставите Вашите изисквания за да получите адекватно решение. Рецептата от офталмолога или оптометриста носи информация за стойността на оптичната корекция за съответното разстояние за което е изписана. В много случаи няма корекция за монитор който е на по-голямо разстояние от това за четене. Ако работите цял ден на бюро и вече имате очила за четене на близко то сигурно сте забелязали, че предметите на една ръка разстояние или периферията на бюрото са размазани.

Решението е да се съобрази за кое разстояние най-често е необходимо да се правят очила. Ако трябва да се корегира само близко зрение – може да бъде офис прогресив за близко, съобразен с нуждите:

  • Работа с компютър и четене.
  • Работа с колеги – презентации, компютър, близко – два вида в зависимост от това кое е повече: самостоятелната работа пред компютъра или комуникацията с колегите. Последните два са с три зони за работа, но са с преобладаващо средно разстояние или далечно.
  • Работа с компютър и близко разстояние може да бъде коригирана и при млади хора – да се намали зрителната умора.

Разбира се когато ще правим очила и за далече, също има много решения. Дали да се коригират само за далеч и да се лишите от близкото или да се направят очила със стъкла прогресив (агл. progressive lens) за различните случаи с най-добрите конкретни решения:

  • За шофиране – с по-широки зони за далечно и средно виждане за сметка на близкото, което практически може да липсва. Това обаче води до по-добра видимост в зоната на таблото, огледалата за задно виждане и шофиране на заден ход с обръщане на главата, както някои хора са свикнали. Тук разбира се има и две решения – постоянно затъмнени преливащи 0%-20% или поляризиращи премахващи отблясъците от таблото и около 80% затъмнени – неподходящи за нощно шофиране, но перфектни за дневно. Лично аз очаквам решение подобно на DriveWear след време.
  •  За постоянно носене – различни видове. В зависимост от дизайна може да вършат много добра работа на всички разстояния. Безпроблемно четене с естествтено свеждане погледа надолу.  Перфектното напасване благодарение наVisiOffice, помага за центрирането на стъклата, което дава много добри зони за четене и за далечно гледане. Този тип прогресиви в зависимост от класа си може да реши повечето проблеми свързани с нуждите Ви да четете нормално без да сменяте постоянно очилата. Трябва обаче да сме наясно, че ако ни предстои много работа на бюро е по добре да се вземе офис прогресив или за компютър.
  • Един чифт очила – съобразени с индивидуалните нужди на всеки. Перфектно адаптиран към ежедневната дейност – спортуване или много четене, градинарство или музика и т.н. Дали повече движите главата или очите също има значение. Това е най-високия клас прогресив, с максимално разширени зони за всички разстояния. Изписването на този прогресив става само благодарение на компютър за центиране катоVisiOffice.
  • Очила само за далече – ако мислите да гледате телевизия полегнали на дивана или разстегателното кресло трябват очила за далече без зона за близо. Когато полегнете в повечето случаи погледа се свежда надолу и ще гледате през зоната за близо, телевизора си е поне на 1-2 метра.

Когато търсите сравнително евтино решение, никога не се хвърляйте на най-евтиното. В повечето случаи ще се разочаровате от прогресива като решение, а това съвсем може да обърка представите Ви за истински добър прогресив. Ако се двоумите дали да е с по-добър антирефлекс или по-висок клас – изберете по-високия клас. Той дава много по-добър зрителен комфорт на всички разстояния, макар това да води до по-често почистване на стъклата.