Без ранни симптоми или болка, ГЛАУКОМАТА е едно от НАЙ-ОПАСНИТЕ заболявания НА ОЧИТЕ в последните години. Препоръчително е да посещавате 5a09342b77420редовно очен специалист, за да може заболяването да бъде диагностицирано в по-ранен етап, преди да е довело до невъзвратима загуба на зрението. ГЛАУКОМАТА често се нарича „ТИХИЯТ КРАДЕЦ НА ЗРЕНИЕ”!

Със закупуването на нов многофункционален апарат за прегледи – TONOREF III на ЯПОНСКАТА фирма NIDEK, ние в ОПТИКА МИШЕЛИ large-5a09342b6440eподпомогаме ранното откриване на един от основните симптоми – ПОВИШЕНО ОЧНО НАЛЯГАНЕ, благодарение на един от най-иновативните измерващи апарати. Измерването на дебелината на роговицата (ПАХИМЕТЪР) в комбинация с (ТОНОМЕТЪР) измерва изключително точно и безконтактно!

 Какви са видовете Глаукома?

При ЗАКРИТОЪГЪЛНА глаукома характерни симптоglaucoma_photoми са: болка в областа на очите и слепоочията, замъглено зрение, цветни кръгове около светлинен източник, сълзене и дразнене от силна светлина, главоболие, понякога гадене и повръщане. Засегнатите са предимнопациентите над 45 години – жени. ВНЕЗАПНОТО повишаване на вътреочно налягане е възможно

да се задържи във изключително високи стойности и настъпва невъзвратимо увреждане на очния нерв. БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ ГЛАУКОМАТА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ПЪЛНА СЛЕПОТА ЗА КРАТКО ВРЕМЕ!

Най-често срещана е ОТКРИТОЪГЪЛНАТА глаукома, която

се получава в следствие на стареенето. В началото наUntitled1(3) хроничното заболяване зрителните функции изненадващо дълго остават запазени. Болният не забелязва промените в зрението си, тъй като те настъпват бавно и той се приспособява към тях. С напредване на състоянието се появяват дефекти в периферното зрение. Въпреки че пациентът не ги осъзнава, тези дефекти могат да бъдат открити от офталмолога. Увреждането на зрителното поле е бавно, защото зрителният дефект се осъзнава от пациента едва след като ОЧНИЯТ НЕРВ Е Д

О ГОЛЯМА СТЕПЕН УВРЕДЕН. Когато пациентът долови тази загуба , заболяването е вече в напреднал стадий. Именно това прави глаукомата толкова коварна и опасна.

Наследствеността при глаукомата е около 30%. Това налага, ако сте над 40 годишна възраст и имате семейна история на заболяването, да ви бъде извършен пълен очен преглед от офталмолог на всеки 1 до 2 години. При пациенти с диабет или такива, които са изложени на риск от други очни заболявания се налага по-често извършване на контролни прегледи.

 Какво причинява Глаукомата?

Когато т.нар вътреочна течност, която обикновенно се оттича в предната камера на окото, не циркулира правилно, налягането в очите нараства. В резултат на това се притиска вътреочния нерв и ганглийните клетки, което води до УМЪРТВЯВАНЕ на същите, а от там и слепота.

Според последните изследвания, загуба на зрение в следствие на глаукома, може да се наблюдава и при пациенти с “нормално” вътреочно налягане. Въпреки това, главен рисков фактор за заболяването остава повишеното очно налягане.

 Как се третира Глаукома?

Вашият лекар може да назначи медикаментозно лечение с капки, лазерна или хирургина операция.

 Може ли да се излекува Глаукома?

Поради многото съвременни възможности е възможно проблема

да бъде решен само е една интервенция, но това зависи от много фактори, които трябва да обсъдите със специалист в областта на ГЛАУКОМАТА. Ако я диагностицирате в по-ранен етап и се

предприемат нужните мерки, може да се контролира заболяването медикаментозно, без ЗАГУБИ на ЗРЕНИЕТО.

Глаукомата е заболяване, което често е придружено с повишено очно налягане. Може да се открие с превантивен преглед при нас!

 Материалите са взети от интернет