Ако имате възможност запознайте се с най-често срещаните въпроси и съответните им отговори. Надяваме се информацията да е полезна за Вас:

Q: Подлежи ли на смяна стъкло на рамка?

A: Да. Молбата ни към клиентите е да си вземат опаковките от плик поръчката за да индентифицираме правилно лещите и да ги подменим със същите такива, ако клиента ги харесва.

Q: Може ли да се ремонтират счупени очила?

А: Да. В повечето случаи ремонта е възможен. Не си изхвърляйте частите от очилата. Те ще са необходими! Макар и да не се препоръчва, като основно средство за ползване, а само за временно, докато си закупите нови очила или за резервни. Правим ремонт на всякъкви метални рамки включително TITAN (titanium – при някои видове не се получава), Моля не се опитвайте да си ремонтирате сами очилата, освен ако не се налага в краен случай. КАЛАЙ, ЕПОКСИДНА СМОЛА и КАНАКОНЛИТ (Капчица, Loctite и други бързо залепващи) са изключително НЕПОДХОДЯЩИ за очила. Очилата трябва да имат еластичност, която тези залепващи средства нямат!

При запояване със СРЕБЪРЕН ПРИПОЙ се работи с температура над 800 градуса и покритието на рамките се уврежда! Не възстановяваме покрития поради многото видове и цветове!

РАМКИТЕ ОТ ТИТАН НЕ СЕ ЗАПОЯВАТ – ЗАВАРЯВАТ СЕ! ТОВА Е ДРУГА ТЕХНОЛОГИЯ И НЕ ПРАВЕТЕ ОПИТИ! Само ще си изгорите рамките!

Q: Могат ли да се използват старите лещи и да се монтират на нова рамка?

А: Да. Разбира се има някои задължителни условия, за да имате правилна корекция и добро виждане. Старите лещи не трябва да бъдат много малки за да могат да се обработят отново от всички страни (за всички видове рамки без глазант). Все пак това не се препоръчва. Лещите за очила се изрязват за конкретната рамка по рецепта и с центровка, която в повечето случаи е невъзможно да бъде повторена точно! Надраскани лещи (стъкла) е възможно да се счупят!

Q: Какво е антирефлекс – просветлени стъкла (лещи)?

А: В днешната индустрия е задължителен и може само изрично да се откажете от него – подобрява значително (около 30%) виждането през лещите, премахвайки паразитните отблясъци. Ефекта е като да виждате през лещите, като през собствените си очи, а лещите липсват. Антирефлекса е само покритие върху лещите и може да се поставя върху всякакъв материал, който се използва в оптичната индустрия. Надраскванията могат да се премахват, но не е препоръчително! Лещите ще останат без антирефлексното си покритие!

Q: Възможно ли е полиране на слънчеви очила?

А: Да, но ще се наруши правилният радиус на кривина и повърхността няма да бъде равномерна. Когато стане неравномерна се получават изкривявания в образа и плаките (стъклата) Ви ще станат непотребни. Ако говорим за рамката, то тя също може да се полира!

Q: Възможно ли е полиране на диоптрични лещи?

А: Да, когато лещите Ви са били с антирефлекс и има фини надрасквания – леко са се матирали. В такива случаи може да се премахне повърхностното твърдо покритие, но лещите Ви ще останат без антирефлекс! Услугата не е евтина и за това има смисъл при много скъпи лещи (стъкла). Дълбоки надрасквания не могат да се премахнат.

Q: Какво е хелиоматик (Color Matic, Transitions)?

А: Хелиоматик е старо търговско наименование на потъмняващи на слънце лещи – фотосолар, което също е търговско наименование, но е същото и по-разпространено. Сегашното наименование на Rodenstock e ColorMatick, на Essilor – Transitions, Zeiss – PhotoFusion. Някога имаше Фотозал и като български продукт.

Q: Какво е прогресив?

А: Лещи за очила с плавно нарастващи стойности на диоптъра от далечно към средно и близко виждане. Прогресивните лещи са много видове, но ще изброим разнообразието ориентировъчно:

Зоните са:

  1. Далечна – от 2,5 – 3,0м до безкрайност – стойностите са ориентировъчни;
  2. Средна – от 0,75 – 1,0 – 1,5 – 2,0м в зависимост от типа прогресив – стойностите са ориентировъчни;
  3. Близка – разстояние за четене 0,30-0,50м (при всеки е индивидуално) – стойностите са ориентировъчни.

Основно се делят на:

  1. Стандартен – основно далечно и близко виждане с малка междинна зона за средни разтояния – в средната зона е нарастването на диоптричната сила и виждането не винаги е на ниво;
  2. За работа – основно средно и близко виждане. При някои се предлага и малка зона за далечно виждане – офис лещи с много добри зрителни полета за статична работа на бюро, машина или разстояния до 4 метра
  3. За шофиране и спорт – основно далечно и средно виждане без близко или много малко за да боравите с електрони устройства -таблет, смартфон или да прочетете листовка или попълните документ.

Q: Какво е глазант?

А: Очила без рамка. Лещите се захващат към рамото на дръжките и моста на очилата посредством различни методи в зависимост от дизайна. Формата може да се променя изцяло по ваше желание и ръба на лещите не се забелязва – усещането е все едно сте без очила вече.

Q: Какво са очила тип на корда?

А: Очила при които захващането на лещите е чрез изкопаване на канал в периферията (ръба) на лещата и захващане към рамката чрез корда, а понякога и комбинация с глазант. Може да се променя размера (формата) в областа на захващането на корда

Q: Очила за компютър? Препоръки преди поръчка!

А: Когато се работи дълго време на компютър, очите се напрягат с работа на средни до близки разстояния, което води до умора. Преди да си поръчате очила за работа с компютър е добре да се прегледате при очен лекар, който да прецени дали имате нужда от очила с диоптър за да се редуцира умората. Все пак почивките са задължителни. По честите мигания на очите също спомагат за по-доброто овлажняване на роговицата. Все пак се препоръчва правилно позициониране на монитора, клавиатурата и т.н. за да не се напрягат мускулите на гръбначният стълб и вратните мускули. В днешно време все по-често се предлагат специални лещи за редуциране на зрителната умора при целодневна работа с компютър. Те са изработени със специални антирефлексни покрития за премахване на част от вредният спектър на светлината и при желание са с малка добавка (по-силен в “+” диоптър за намаляване умората от непрекъсната акомодация.

Q: Какво е АКОМОДАЦИЯ?

А: Способноста на окото да фокусира на различни разстояния се нарича акомодация. С възрастта обаче тази спосонбност на окото намалява и се нарича пресбиопя.

Q: Имам въпрос – Моля кажете ми може ли…

А: Актуални отговори на въпросите си можете да получите винаги на телефоните в секция контакти. Използвайте ги моля!