Антирефлекс +/-

Антирефлекс – просветляващо покритие. Само няколко микрона и един или няколко слоя, нанесено двустрано на стъклото или само от вътрешната страна. Според повечето хора това е само предпазно покритие за компютър, но това съвсем не е така. Както отдавна се нанася на обективите за фото и видео техника, като премахва паразитните отблясъци, така и при очилата спомага за ясно и контрастно виждане при точно изписана корекция. От няколко години започва да се налага масово в очната оптика. Възможно е в близко бъдеще стъкла без антирефлекс въобще да не се предлагат.

crizalforte3Антирефлексът всъщност спомага за преминаване на светлината от видимия спектър, като при качествените лещи (стъкла) има и вграден UV филтър. В зависимост от броя слоеве, нанесени двустранно, може да се достигне до около 99% просветляване и Вие да не забелязвате наличието на оптична леща пред очите си. Т.е. гледате през своите очи, само че коригирани с очила. Когато пипнете повърхноста на такава леща, тя се зацапва и драстично намалява пропускливоста на светлината. Това води до влошаване на виждането и изисква старателно почистване с микрофибърна бърсалка, която забърсва много добре петната от прах, пот, мазни ръце и т.н. При лещите без антирефлекс не се забелязва такова зацапване. Това се дължи на по-малката пропускливост на светлина и паразитните отражения от повърхностите.


crizalforte2Лесно почистване.
Производителите на диоптрични лещи постоянно усъвършенстват повърхностните слоеве на антирефлекното покритие, което води до по-лесно почистване на стъклата от замърсявания. Това всъщност е допълнително покритие, което се нанася след антирефлексното и повишава устойчивоста на зацапване и замърсяване. Поради голямата си гладкост, лещите по трудно се зацапват и по-трудно се запотяват.

Антистатичен ефект. В процеса на забърсване на полимерните стъкла, някои се наелектризират и привличат прах. Това е избегнато при най-новите поколения антирефлекс, предлагани на пазара. Така се намалява честотата на почистване на лещите, което води до по-малък риск от надраскване.


crizalforte1Твърдо покритие.
Повечето полимери са меки и лесно се драскат. Това накара производителите да нанасят основно твърдо покритие на материалите. Твърдостта на покритието понякога достига тази на стъклото, което води до по-трудно надраскване. Това разбира се не означава, че ако се отнасяме невнимателно със лещите си, те не се драскат.

Препоръчваме преди да забършете стъклата си да използвате течаща студена или хладка вода под 40 градуса. След това пристъпете към забърсване. С най-добри резултати е забърсването с микрофибърна кърпа.

Видове:

    • според броя на слоевете антирефлекс – еднослойно, многослойно, антистатично многослойно;
    • според страните на лещата – двустранно и едностранно (обикновено само задната страна);
    • според връхното покритие – лесно почистване, обикновено;
    • според устойчивост на надраскване – твърда минерална основа или полимерна основа с различна плътност.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE
TOP