Ако имате възможност запознайте се с най-често срещаните въпроси и съответните им отговори. Надяваме се информацията да е полезна за Вас:

Q: Кое е най-важно за избора на лещи за очила?

A: Да се разбере как най-често ще се използват очилата и за каква нужда и работно разстояние. Индентифицирането на проблема ще ни помогне да дадем най-правилното и доста често не най-скъпото решение. Често два чифта очила са си необходими. Отговора на този въпрос е трудно да бъде един.

Q: Подлежи ли на смяна стъкло на рамка?

A: Да. Молбата ни към клиентите е да си вземат опаковките от плик поръчката за да индентифицираме правилно лещите и да ги подменим със същите такива, ако клиента ги харесва.

Q: Може ли да се ремонтират счупени очила?

А: Да. В повечето случаи ремонта е възможен. Макар и да не се препоръчва, като основно средство за ползване, а само за временно, докато си закупите нови очила или за резервни.Моля не се опитвайте да си ремонтирате сами очилата, освен ако не се налага. КАЛАЙ, ЕПОКСИДНА СМОЛА и КАНАКОНЛИТ (Капчица, Loctite и други бързо залепващи) са изключително НЕПОДХОДЯЩИ за очила. Очилата трябва да имат еластичност, която тези залепващи средства нямат.

Q: Могат ли да се използват старите лещи и да се монтират на нова рамка?

А: Да. Разбира се има някои задължителни условия, за да имате правилна корекция и добро виждане. Старите лещи не трябва да бъдат много малки за да могат да се обработят отново от всички страни (за всички видове рамки без глазант). Все пак това не се препоръчва. Лещите за очила се изрязват за конкретната рамка по рецепта и с центровка, която в повечето случаи е невъзможно да бъде повторена точно! Надраскани лещи (стъкла) е възможно да се счупят!

Q: Какво е антирефлекс – просветлени стъкла (лещи)?

А: Силно препоръчителен – подобрява значително (около 30%) виждането през лещите, премахвайки паразитните отблясъци. Ефекта е като да виждате през лещите, като през собствените си очи, а лещите липсват. Антирефлекса е само покритие върху лещите и може да се поставя върху всякакъв материал, който се използва в оптичната индустрия. Надраскванията могат да се премахват, но не е препоръчително!

Q: Възможно ли е полиране на слънчеви очила?

А: Да, но ще се наруши правилният радиус на кривина и повърхността няма да бъде равномерна. Когато стане неравномерна се получават изкривявания в образа и плаките (стъклата) Ви ще станат непотребни. Ако говорим за рамката, то тя също може да се полира, а и да се възстанови покритието.

Q: Възможно ли е полиране на диоптрични стъкла?

А: Да, когато лещите Ви са били с антирефлекс и има фини надрасквания – леко са се матирали. В такива случаи може да се премахне повърхностното твърдо покритие и да се нанесе ново, както и нов антирефлекс. Услугата не е евтина и за това има смисъл при много скъпи лещи (стъкла). Дълбоки надрасквания не могат да се премахнат.

Q: Какво е хелиоматик?

А: Хелиоматик е старо търговско наименование на потъмняващи на слънце лещи – фотосолар, което също е търговско наименование, но е същото по-разпространено.

Q: Какво е прогресив?

А: Лещи за очила с плавно нарастващи стойности на диоптъра от далечно към средно и близко виждане. Прогресивните лещи са много видове, но ще изброим разнообразието ориентировъчно.

Зоните са:

  1. Далечна – от 1,0-1,5м до безкрайност – стойностите са ориентировъчни
  2. Средна – от 0,5-1,0-1,5м в зависимост от типа прогресив – стойностите са ориентировъчни
  3. Близка – разстояние за четене 0,30-0,50м (при всеки е индивидуално)   – стойностите са ориентировъчни

Основно се делят на:

  1. Стандартен – основно далечно и близко виждане с малка междинна зона за средни разтояния
  2. За работа – основно средно и близко виждане. При някои се предлага и малка зона за далечно виждане
  3. За шофиране и спорт – основно далечно и средно виждане без близко или много малко

Q: Какво е глазант?

А: Очила без рамка. Лещите се захващат към рамото на дръжките и моста на очилата посредством различни методи в зависимост от дизайна.

Q: Какво са очила тип на корда?

А: Очила при които захващането на лещите е чрез изкопаване на канал в периферията на лещата и захващане към рамката чрез корда.

Q: Очила за компютър? Препоръки преди поръчка!

А: Когато се работи дълго време на компютър, очите се напрягат с работа на средни до близки разстояния, което води до умора. Преди да си поръчате очила за работа с компютър е добре да се прегледате при очен лекар, който да прецени дали имате нужда от очила с диоптър за да се редуцира умората. Все пак почивките са задължителни. По честите мигания на очите също спомагат за по-доброто овлажняване на роговицата. Все пак се препоръчва правилно позициониране на монитора, клавиатурата и т.н. за да не се напрягат мускулите на гръбначният стълб и вратните мускули. В днешно време все по-често се предлагат специални лещи за редуциране на зрителната умора при целодневна работа с компютър. Те са изработени със специални антирефлексни покрития за премахване на част от вредният спектър на светлината.

Q: Имам въпрос – Моля кажете ми може ли…

А: Актуални отговори на въпросите си можете да получите винаги на телефоните в секция контакти. Използвайте ги моля!